EU donacija od osam miliona evra lokalnoj samoupravi

Bez autora
Apr 25 2012

Od ovog meseca 29 gradova i opština u Srbiji moći će po prvi put da računaju na pomoć stručnjaka za finansije i administraciju, čiji će angažman finansirati Evropska unija u okviru projekta podrške razvoju lokalne samouprave, čime će se pridružiti već postojećoj mreži od 77 gradova i opština koji su još od 2010. uključeni u ovaj program. Projekat, koji će trajati do početka sledeće godine, vredan je osam miliona evra, a njegova realizacija počinje 25. aprila, za kada je zakazano svečano potpisivanje Memoranduma o razumevanju između izabranih gradova i EU. Više od stotinu gradova i opština konkurisalo je za učešće, a njih 29 je ispunilo kriterijume za pristup projektu koje je postavila EU u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Stalnom konferencijom gradova i opština.

EU donacija od osam miliona evra lokalnoj samoupraviOd ovog meseca 29 gradova i opština u Srbiji moći će po prvi put da računaju na pomoć stručnjaka za finansije i administraciju, čiji će angažman finansirati Evropska unija u okviru projekta podrške razvoju lokalne samouprave, čime će se pridružiti već postojećoj mreži od 77 gradova i opština koji su još od 2010. uključeni u ovaj program.

Projekat, koji će trajati do početka sledeće godine, vredan je osam miliona evra, a njegova realizacija počinje 25. aprila, za kada je zakazano svečano potpisivanje Memoranduma o razumevanju između izabranih gradova i EU. Više od stotinu gradova i opština konkurisalo je za učešće, a njih 29 je ispunilo kriterijume za pristup projektu koje je postavila EU u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Stalnom konferencijom gradova i opština.

U zavisnosti od potreba koje su navele u prijavama za projekat, neki od pomenutih opština i gradova dobiće ekspertsku pomoć u izradi lokalnih budžeta, drugi mogu da računaju na podršku pri izradi srednjoročnih planova razvoja, zatim u pripremi i planiranju kapitalnih investicionih projekata, ali i na obuku čiji je cilj ubrzavanja procedure izdavanja građevinskih dozvola ili reorganizaciji registarskih službi.

Saša Bogićević, šef kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Golubac, za Danas naglašava upravo taj aspekt, najavljujući veću efikasnost njegove administracije i brže i jednostavnije pružanje usluga stanovnicima Golupca nakon završetka EU programa.

- Mi smo se prijavili za finansiranje dva projekta - unapređenje modela organizacione strukture opštine, što nam je prioritet, i program planiranja kapitalnih investicija. Stručnjaci, čiji će rad finansirati EU, uradiće analizu našeg nasleđenog modela organizacije, pa ćemo po prvi put videti šta tačno funkcioniše, a šta bi trebalo menjati, mada mi i sada znamo da u našoj organizaciji ima propusta. Očekujemo da dobijemo predlog nove organizacione strukture koja će nam pomoći da bolje služimo našim korisnicima. Nadamo se efikasnijoj upravi, mnogo bržem pružanju određenih usluga, uvođenju informacionih tehnologija, uključujući i mogućnost građana da dobiju izvode iz matičnih knjiga preko interneta - objašnjava Bogićević.

U okviru drugog projekta pomoći, službenici ove opštine će se osposobiti za pripremanje plana kapitalnih investicija i projektno budžetiranje, što su neophodni elementi kako bi Golubac i od 2015. godine mogao da konkuriše za sredstva EU za finansiranje projekata.

- Mi se već sada pripremamo za to. Investicioni planovi će se formirati za period od četiri do šest godina i zapravo će predstavljati vezu između raznih strategija i našeg budžeta. Razvoj Golupca zasniva se na četiri stuba - turizmu, infrastrukturi, malim i srednjim preduzećima i poljoprivredi, a zapravo poslednja tri stuba prevashodno u funkciji prvog, odnosno turizma. Za desetak dana počinjemo s realizacijom projekta zaštite od voda za koji smo dobili četiri miliona evra sredstava Svetske banke, a u planu za ovu godinu je i revitalizacija golubačke tvrđave, vredna šest miliona evra - zaključuje Bogićević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik